Basis trainingen

Als beleidsmedewerker of consulent werk je in een complex veld. Je hebt te maken met de politiek, met landelijke wetgeving, met lokale wetgeving. Daarnaast moet je je ook nog als goede ambtenaar gedragen. En dan altijd maar weer die financiële tekorten, hoe werkt de gemeente eigenlijk?

Vanuit onze praktijk zien we dat mensen vaak worden opgeleid op hun eilandje, maar niet begrijpen hoe het grotere politieke spel werkt. Maar als je weet, waar jij je op de kaart bevindt, wordt het ook makkelijker om te weten waarom je doet wat je doet. En hoe je dan kunt samenwerken met collega’s die zich op een andere positie op de kaart bevinden. In deze training leer je de essentie van werken binnen het gemeentelijke sociaal domein zodat jij makkelijk je weg kunt vinden.

Voor wie?

Voor iedereen die binnen het sociaal domein werkt, van raadslid tot aan consulent. Deze training is ook interessant als je al langer binnen het sociaal domein werkt, dus niet alleen voor starters.

Wat leer je?

  • Welke taken het Rijk, de Provincie en de Gemeente moeten uitvoeren
  • Hoe een wet tot stand komt en hoe we zorgen dat die wet ook wordt uitgevoerd
  • Aan welke basisbeginselen jij je als goede ambtenaar moet houden (Awb)
  • De context van werken binnen het sociaal domein
  • Privacy in het sociaal domein
  • Gemeentefinanciën in een notendop

Vrijwel elke gemeente hecht veel belang aan integraal werken binnen het Sociaal Domein. In de praktijk is het niet altijd even eenvoudig te implementeren. Als specialist in één van de drie domeinen weet je heel goed hoe je bewoners kunt helpen met hulpvragen in je eigen vakgebied. Als er echter een ander traject naast loopt, weten professionals soms niet van elkaars betrokkenheid.

Hoe voorkom je dit? Hoe zorg je er samen voor dat processen of interventies op elkaar aansluiten? Hoe zorg je ervoor dat een bewoner niet meerdere keren hetzelfde verhaal hoeft te vertellen? En ook belangrijk: hoe doe je dit AVG-proof? Tijdens de training integraal werken krijg je handvatten die je in de praktijk kunt toepassen en ga je ermee oefenen. Zo wordt jij in een mum van tijd een specialist met een integrale blik.

Voor wie?

Professionals die in de uitvoering werken van het Sociaal Domein (Wmo, Jeugdwet en Participatiewet) en beter en effectiever willen leren samenwerken met de andere domeinen.

Na deze training:

  • Heb je de meerwaarde van integraal werken ervaren (en wil je niets anders meer!)
  • Ken je de werkwijze van professionals uit andere domeinen
  • Weet jij samen met alle domeinen een integraal plan op te stellen
  • Ontwerpt jij een stappenplan over het integraal werken met do’s en don’ts

Online / Op locatie

Elk moment

Persoonsafhankelijk

  E – learning / Workshop

Introductie / Verdieping