Yong – LCGW inspiratiedag 2023

donderdag 12 oktober 2023

Anders doen!

Op 12 oktober 2023 vond de Yong-LCGW inspiratiedag plaats. Samen met 50 jonge professionals stonden we stil bij het thema ‘Anders doen’. Aan de hand van workshops en het Toverbaltheater hebben we een eerste stap hebben gezet om uitdagingen in het Sociaal domein op een andere manier te bekijken en aan te pakken.

In de alledaagse praktijk zien we dat inwoners vastlopen in de samenleving en de middelen die we vanuit de gemeente aanbieden om hen te ondersteunen niet toereikend zijn. Als jonge professionals willen we inwoners ondersteunen, maar lopen we vaak tegen het systeem aan. Tijdens de inspiratiedag van 2023 hebben we geprobeerd om buiten de gebaande paden te kijken en andere tools te gebruiken. Deze hopen we in te zetten in ons dagelijks werk om het nu écht iets anders te doen.

Wil jij de sfeer proeven van de vorige inspiratiedag? Hieronder vind je een terugblik op het programma!

Programma

Toverbaltheater

Het Toverbaltheater laat je zien hoe je door ‘’Anders Doen’’ betoverende resultaten behaald. Krachten, kwaliteiten en beperkingen; we hebben ze allemaal! In onze samenleving staan vaak de beperkingen centraal en beoordelen we elkaar daarop.

Bij het Toverbaltheater maken we gebruik van krachten en kwaliteiten en halen we het allerbeste bij elkaar naar boven. Het wordt zo anders als je kijkt naar wat iemand je biedt en kijkt naar iemands kwaliteiten en sterke eigenschappen. Beperkingen zijn hierdoor niet meer relevant. Samen bereik je hierdoor fantastische en betoverende resultaten. Het Toverbaltheater neemt ons mee in hun unieke werkwijze.  

Workshops

Kennismaking Deep Democracy – Agnes van der Sluijs (Dialogue Matters) 

Veel van het gedoe in groepen (teams, organisaties, samenleving) is een gevolg van dat een deel van de mensen zich onvoldoende gehoord en gezien voelen. Er worden besluiten genomen waarbij hun stem er niet of onvoldoende toe doet. Daardoor gaan mensen op andere manieren duidelijk maken dat ze het er niet mee eens zijn. Hoe kan dat anders?

Deep Democracy biedt een zienswijze en methode die zeer behulpzaam is op het gebied van inclusieve besluitvorming, conflicthantering en dialoog. Je leert in deze workshop meer over de achtergronden.  We gaan ook heel praktisch oefenen met de methode, zodat je direct een aantal elementen kunt toepassen.