Help! Ik ga op vakantie!

Door: Vonne Claessens en Nienke Dalinghaus

8 tips om relaxed op vakantie te gaan

en daarna weer uitgerust aan de slag te gaan op het werk

We zitten middenin de vakantieperiode. Al je collega’s zijn op vakantie en nu is het dan eindelijk zo ver: ook jij mag op vakantie! Wekenlang heb je ernaar uitgekeken, maar in de laatste week merk je dat je nog ZO. VEEL. MOET. DOEN. Je doet nog een poging om alles netjes af te ronden, maar de stress zit je inmiddels zo hoog dat je die vakantie ook écht nodig hebt.
Herkenbaar? Dan hebben we goed nieuws: dit jaar is dat verleden tijd!

Met deze tips ga je met een gerust hart op vakantie
 • Tip 1: Geef duidelijk aan wanneer je op vakantie bent en breng iedereen op tijd op de hoogte

  Zorg ervoor dat al je collega’s op tijd op de hoogte zijn van je vakantie: geef een aantal weken van tevoren aan wanneer je gaat en herhaal dit voor de zekerheid nog een keer kort voordat je met vakantie gaat. Denk niet alleen aan je directe collega’s, maar breng ook collega’s van andere gemeenten, organisaties en inwoners op de hoogte.

 • Tip 2: Draag belangrijke zaken over aan collega’s

  Draag zaken over die tijdens je vakantie doorlopen. Zo kunnen collega’s bepaalde zaken oppakken wanneer jij lekker met je verkoelende drankje aan het strand zit. Geef ook aan wanneer je een taak niet afkrijgt zodat collega’s weten dat dit pas weer na jouw vakantie wordt opgepakt.

 • Tip 3: Maak een lijst met alle dringende zaken die voor je vakantie af moeten

  Niks is vervelender dan tijdens je vakantie te bedenken dat je vergeten bent om die ene belangrijke taak af te ronden. Maak daarom in de weken voor je vakantie een takenlijst met alle dringende zaken die echt af moeten. De taken die geen prioriteit hebben zet je op een to-do-lijst voor als je terug bent.

 • Tip 4: Blok tijd in je agenda voor én na je vakantie

  Als je niet oplet zijn collega’s al snel de baas over je agenda. Blok daarom tijd in je agenda voor én na je vakantie. Zo heb je tijd om de laatste zaken af te ronden en tijd om alle mails en gemiste informatie rustig te kunnen verwerken. Blokkeer liever te veel dan te weinig tijd. ​

….En dan kom je terug van vakantie. Je hebt je voorgenomen om deze keer dat vakantiegevoel echt zo lang mogelijk vast te houden, maar ineens zie je 128 ongelezen mails, 16 nieuwe afspraken en een groeiende to do list. Hoe ga je dan in hemelsnaam weer vol goede moed aan de slag?

Met deze tips zorg je voor een relaxte terugkomst na je vakantie
 • Tip 1: Check altijd eerst je agenda

   Als het goed is heb je voordat je op vakantie ging ruimte vrij gepland om je mail bij te lezen en weer een beetje in het werk te komen. Maar, er zijn natuurlijk altijd collega’s die zo blij zijn dat je weer terug bent dat zij je agenda alweer lekker hebben volgepland. Check dus altijd even of er belangrijke afspraken zijn ingepland. Heeft de afspraak geen haast? Verschuif deze dan naar een later moment wanneer je meer tijd hebt.

 • Tip 2: Praat bij met collega’s

   Natuurlijk wil je met je collega’s bijpraten over je vakantie! Tevens is het een ideale manier om snel op de hoogte te raken van dingen die je gemist hebt. Vraag of je de informatie uit mails goed hebt geïnterpreteerd en check of zich nog belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld terwijl jij weg was.

 • Tip 3: Luistermodus

  Als je dan toch aan het bijpraten bent met je collega’s zorg dan dat je overschakelt naar de luistermodus. Zeker als je wat langer bent weggeweest heb je een heleboel gemist. Luister dus naar wat je allemaal hebt gemist terwijl je weg was en probeer niet meteen je mening te geven. De kans dat je de context hebt gemist waarin iets is gebeurd is vrij groot.

 • Tip 4: Verwerk je mail

  En dan die mails… Bij het zien van het aantal ongelezen mails wil je vaak alweer spontaan op vakantie. Eén troost: veel problemen zijn al opgelost voordat je terug bent van vakantie! Toch is het zaak om je mail zo snel mogelijk te lezen, want een opgeruimde mailbox = een opgeruimd hoofd! Met dit schema verwerk je zo efficiënt mogelijk je mail: lees de mail (1), hang er een vervolgactie aan (2), communiceer dit naar de afzender (3).

En als dit dan allemaal toch niet genoeg is, dan is de enige oplossing: alvast een nieuwe vakantie uitzoeken! Zo kan je én nagenieten van een fijne vakantie én kan de voorpret voor een volgende bestemming alweer beginnen!

Fijne vakantie!