Hoe blijven we vitaal naast onze kantoorbaan
Door: Josta Meijers
Je kan er niet omheen, in ons werk zitten we veel op een bureaustoel. Voor de één is dit moeilijker dan de ander. Vooral thuis kan je soms de tijd vergeten en de hele dag achter je bureau zitten zonder naar buiten te gaan of trap te lopen. In deze blog lees je hoe jij vitaal kan blijven!
Wat is vitaliteit eigenlijk? Deze vraag stelden we aan alle medewerkers van Yong. Één antwoord vat alle antwoorden goed samen: vitaliteit is mentaal en fysiek in balans zijn. En hoe bereik je deze balans? Een kleine greep uit de antwoorden hoe onze Yongsters vitaal blijven: altijd wandelen als lunchpauze, avonden me-time plannen zodat je genoeg energie hebt om andere avonden sociale activiteiten te ondernemen, gezond eten, genoeg sporten en yoga.
Steeds meer werkgevers vinden vitaliteit van hun werknemers belangrijk en helpen je hier een handje bij. Zo is er vaak gratis fruit te vinden, zijn kantoren voorzien van zit-sta bureaus en worden geregeld vitaliteitsweken georganiseerd om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Zelf vind ik vitaliteit een interessant onderwerp en daarom heb ik tijdens de laatste vitaliteitsweek een vitaliteitscheck gedaan. Hierbij moest je jezelf punten geven op stellingen uit vijf verschillende componenten die gezamenlijk je vitaliteit bepalen. De eerste component ging over je fysieke balans. Dit gaat over je voeding, beweging, ontspanning en slaap. Deze kwam op de eennalaatste plaats, omdat ik wat meer water mag drinken en vaker ontbijten. Dat laatste blijft een bekend aandachtspuntje in de ochtend. Vervolgens werd je sociaal emotionele balans gemeten. Dit gaat over je emoties, gevoelens, relaties en communicatie. Hier scoorde ik de meeste punten, happy single here😊 De derde component was je mentale fitheid. Dit gaat over je gedachten, overtuigingen, zelfbeeld en veerkracht. Ook dit was bij mij gelukkig voldoende. De vierde component is zingeving. Dit gaat over je eigen identiteit, kernwaarden, bezieling en missie. Deze component kwam bij mij net onderaan. Niet gek als eind twintiger wanneer je nog geen idee hebt waar je heen wilt en hier veel mee bezig bent. De laatste component is de eigen regie. Dit gaat over je eigen motivatie, daadkracht, zelfsturing en prioriteiten. Het aantal punten telde je bij elkaar op en uitschieters werden besproken. Een leuke manier om inzicht te krijgen in hoe vitaliteit er voor jou uitziet en of er bepaalde dingen zijn waarin je nog kan ontwikkelen. Als ik heel gemotiveerd was kon ik het boekje van de test verder invullen met vitaliteitsdoelen en andere oefeningen. Dit laat ik even voor wat het is, met nieuwjaar gaat dat ook altijd zo goed (not).
Op internet staan tal van vitaliteitsmodellen, maar je ziet daarin vaak dezelfde elementen terug uit de door mij gedane test. Nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook eens testen hoe het staat met jouw vitaliteit? Op bijvoorbeeld www.balanskunst.nl kan je zelf gratis een korte vitaliteitscheck doen.