Leeftijdskloof, wat kunnen we van elkaar leren?
Door: Yong’ers
Het stereotype dat de meerderheid van de werknemers bij gemeenten een stuk ouder is dan de gemiddelde starter, klopt meestal. Als starter in een gemeente is dat soms dan ook even wennen. Naast dat de koffietafelgesprekken af en toe lastiger te volgen zijn, omdat ze gaan over allerlei onderwerpen waar je zelf nog weinig van afweet, worden ook het verschil in skills ineens goed zichtbaar.
Zo werd ik op een opdracht steeds geroepen als collega’s ’problemen’ hadden met hun computer. Sommige collega’s heb ik meermaals laten zien hoe zij hun beeldschermen kunnen uitbreiden of hoe zij een eigen handtekening kunnen maken in Word. Naar mijn idee heb ik beperkte ICT-kennis en is het enige belangrijke wat ik weet, dat ‘de computer opnieuw uit- en aanzetten’ in 90% van de gevallen helpt om een probleem op te lossen.
Maar langzaam kom ik erachter dat ik, gewoon door jonger te zijn, de knoppen soms 10 keer sneller kan vinden en daardoor problemen kan oplossen waar mijn oudere collega’s zelf niet uitkomen! Misschien dan toch maar eens serieuzer kijken naar al die LinkedIn-berichtjes over het omscholen naar ICT-er? ????
Ondanks dat de oudere generatie (over het algemeen, er zijn natuurlijk genoeg uitzonderingen) niet zo handig is met apparaten, hebben zij ontzettend veel kennis en kunde waar wij Yongsters nog veel van kunnen leren.
Denk aan het taalgebruik en de afkortingen die ik steeds stiekem opzoek om te weten waar ik zojuist een gesprek over heb gevoerd. Soms kan het heel onwennig zijn als je tijdens een overleg zelf geen inbreng hebt gehad en voor je gevoel alleen maar als een stille geest hebt zitten meeluisteren. No worries! Juist door mee te luisteren, vragen te stellen en samen te werken met ervaren collega’s, merk je vanzelf dat je langzaam het jargon gaat overnemen en de inhoud steeds beter gaat begrijpen.
Naast deze twee voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken. Al met al hebben beide kanten, jong en oud, hun voordelen en kunnen we van elkaar blijven leren. Eigenlijk heel handig dus die leeftijdskloof!
Voor gemeenten is het belangrijk om jonge mensen te blijven aannemen. Het stokje moet toch worden overgenomen wanneer de oudere generatie de pensioenleeftijd gaat bereiken. Steeds meer gemeenten zijn hier actief mee bezig door de oprichting van jongerennetwerken en vacatures aantrekkelijker te maken voor een jonger publiek. Uit een rondvraag onder de Yongsters blijkt dat er inderdaad verschillen bestaan tussen gemeenten in de gemiddelde leeftijd van ambtenaren. Daardoor doet de ene gemeente mogelijk meer zijn best dan de andere om activiteiten te organiseren voor jonge mensen.
In de praktijk zoeken de meeste Yongsters zelf andere ‘jonkies’ op tijdens hun opdracht als zij behoefte hebben om gezellig te kletsen over alle feestjes waar ze het afgelopen weekend naartoe zijn geweest. Want dat hoeft niet iedere manager of opdrachtgever te horen natuurlijk!