Blog: In gesprek met een Yong professional – Deel 5
Door: Harm Luursema en Linde van Rooijen
Maandelijks delen wij met jullie en gesprek tussen 2 van onze Yong professionals. Wie zijn ze en wat maakt hen een Yong professional? Wat boeit en inspireert ze om binnen het sociaal domein te werken? In deel 5 zijn Harm en Linde hierover met elkaar in gesprek.
Naam: Harm Luursema
Leeftijd: 28
Functie: Kwaliteitsmedewerker bij gemeente Scherpenzeel
Werkt voor Yong sinds: 2017
Naam: Linde van Rooijen
Leeftijd: 25
Functie: Marketing- en officemedewerker bij Yong BV
Werkt voor Yong sinds: 2019
Waar ben je het meest trots op in je werk als Yong professional?
Harm
Als ik zie dat mensen dankzij mijn werk stappen kunnen maken. Ik ben als kwaliteitsmedewerker bijvoorbeeld tevreden wanneer ik problemen oplos en uitzoekwerkjes uitvoer waardoor mijn collega’s verder kunnen. Ik zie dit ook terug bij het samenstellen van een handboek bedrijfstaken waardoor ik collega’s richtlijnen geef hoe te werken als ze tijdelijk geen opdracht hebben. Daar ben ik dan wel trots op ja. En jij?
Linde
Dankzij mijn diverse werkzaamheden kan ik op verschillende manieren een mooie bijdrage leveren aan de organisatie. Ik ben met trots een onderdeel van Yong en vind het fijn als ik andere mensen kan ondersteunen of stimuleren. Ook ben ik dankbaar als zij dit op een positieve manier aan mij terugkoppelen. Ik ben trots op mijn werk als Yong professional, wanneer ik Yong professioneler kan neerzetten in de markt.
In jouw functie heb je natuurlijk geen opdrachten bij gemeenten, dat is dus even wat anders dan de meeste collega’s. Hoe ervaar je dit verschil?
Linde
In eerste instantie dacht ik dat ‘werken bij een organisatie’ zou verschillen met ‘werken bij een gemeente’, maar dat valt wel mee. Bij gemeentes heb je ook projecten en verschillende vraagstukken, dit is bij Yong hetzelfde. Het enige verschil is dat de inhoud verschilt met mijn werkzaamheden bij Yong. Daarnaast heb je natuurlijk binnen een organisatie of gemeente verschillende collega’s en werk je samen binnen een team. Anderzijds mis ik wel meer direct contact met mijn collega’s, omdat ik vooral werkzaam ben vanuit thuis.
Hoe bevalt het om tussen ambtenaren uit het sociaal domein te zitten?
Linde
Als mijn collega’s vertellen over casussen of situaties bij de gemeente vind ik dat altijd interessant om te horen. Normaal gesproken zou ik zulke momenten nooit meemaken en nu geeft het mij een mooie inkijk in gemeentewereld. Vanuit mijn opleiding Bedrijfskunde MER ben ik gewend om formeel en zakelijk met elkaar om te gaan. De informele sfeer binnen Yong vind ik bijzonder en even wennen, maar kan ik nu zeker erg waarderen. Dus ja, het bevalt me wel.
Hoe bevalt het om tussen ambtenaren uit het sociaal domein te zitten?
Harm
Die informele sfeer die herken ik wel en ik sluit me daarbij zeker aan. Ik heb natuurlijk die sociale achtergrond wel, dus dat ben ik wel gewend. Ik vind het leuk aan Yong dat iedereen vanuit een verschillende sociale achtergrond komt. Ikzelf heb maatschappelijk werk en jeugdstudies gedaan en een ander bijvoorbeeld sociologie. Op deze manier kun je naar dezelfde casus toch op verschillende manieren kijken.
Hoe ervaar je dit binnen je opdracht?
Harm
Als ik naar mijn opdracht kijk zie ik wel mensen die bij Yong zouden passen. Daarnaast kom ik ook mensen tegen die een wat meer traditionelere blik hebben. Ik zie bijvoorbeeld dat zij minder integraal denken en meer alles in hokjes plaatsen qua wetgeving. Soms mist ook de koppeling tussen uitvoering en beleid, dat zorgt voor onbegrip. Wel hebben deze mensen vaak erg veel kennis en ervaring waar ik als jonge professional veel van kan leren. Je hebt elkaar nodig om tot goede resultaten te komen.
Hoe ervaar je dit binnen je opdracht?
In het verlengde van deze vraag willen Harm en Linde het stokje graag doorgeven aan de Yong professionals die de volgende keer met elkaar in gesprek gaan: Marloes en Maaike. Aan hen de laatste vraag van deze reeks: “Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?”