Tijd voor timemanagement: Hoe je de beste versie van je thuiswerkende zelf kunt worden!
Door: Merel Steenkamp – Yong professional
Ben jij thuiswerk-moe? Verlies je vaker dan ooit je concentratie? En mis jij je collega’s ook zo erg? Dan ben je niet alleen! Ook het Yong team is het thuiswerken soms even beu. Maar bij de pakken neerzitten, doen we niet graag. Daarom gingen wij op zoek naar de beste inzichten over thuiswerken en timemanagement. Benieuwd naar onze tips? Lees dan snel verder!
Zorg goed voor jezelf
Veel werknemers voelen zich minder productief nu ze thuiswerken en missen het contact met collega’s. Heel begrijpelijk, maar wat kan je eraan doen? De eerste stap is om structuur aan te brengen in je dag en je normale ochtendroutine aan te houden. Dus kleed je aan, zet die kop koffie en start je dag op de daarvoor ingerichte thuiswerkplek. Schroom ook niet om je collega eens te (video)bellen om bij te kletsen over je weekend of de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw. De kans is groot dat je collega hier evenveel behoefte aan heeft als jij! Ten slotte: accepteer en relativeer. Misschien ben je in deze coronacrisis daadwerkelijk minder productief, maar je daar druk om maken kost alleen maar méér energie. Stel jezelf gerust. Er komen echt wel weer tijden dat je kunt shinen op kantoor.
Ga aan de slag met een energiedagboek
Je energielevel fluctueert gedurende de dag. Iedereen herkent dit wel (hallo after-lunch-dip!), maar weinig van ons gebruiken dit in hun voordeel. Het is daarom waardevol om eens een energiedagboek bij te houden. Misschien ontdek je dat je in de ochtenden niet vooruit bent te branden, terwijl juist dán die pittige schrijfklus op je staat te wachten. Of merk je dat je op maandagen veel werkt krijgt verzet, terwijl je op woensdagen elke vorm van afleiding aangrijpt om niet te hoeven werken. Als je grip krijgt op je energielevel, kun je je week effectiever indelen. Bekijk je to-do-list, label je taken naar hoeveel energie je ervoor nodig hebt (weinig, gemiddeld en veel energie) en plan de taken in aan de hand van je energielevel! Dus: doe kleine, makkelijke taken op de momenten dat je weinig energie hebt en grote, moeilijke taken als je veel energie hebt.
Afleiding is een focuskiller
Het bliepje van een nieuwe mail in je mailbox, de smartlappenmuziek van je buurman die door de muren tettert of eindeloze gedachtes over wat je wilt gaat koken vandaag. Volgens Focus-goeroe Mark Tigchelaar zijn deze interne en externe stimuli enorme focuskillers[1]. Wil je in een goede workflow komen? Zet dan je notificaties uit, minimaliseer het aantal tabbladen, koop een noise-cancelling-koptelefoon (helemaal hip!) en hanteer je eigen clean-desk-policy. En die interne stimuli als emoties en (negatieve) gedachten? Die kun je het beste even opschrijven voor later óf van je afschrijven.
Pauze en plezier: een slecht duo
Stomme tip he? Dat dachten wij eerst ook. Maar volgens Mark Tigchelaar is het echter essentieel dat je geen nieuwe informatie opneemt in je pauzes. Daar laadt je brein namelijk niet van op. En eigenlijk staat nieuwe informatie voor ons gelijk aan plezier. Denk maar eens aan het nieuwsgierige, blije gevoel dat je krijgt bij het ontvangen van een Whatsappbericht. Of een leuke podcast die je luistert. Of die interessante discussie met met een collega. Wat je dan beter kunt doen in je pauzes? Loop eens een rondje, doe wat ontspanningsoefeningen, laat je gedachten afdwalen of geef je planten water.
Jezelf motiveren kun je leren
Soms is je motivatie nergens te bekennen en blijf je een taak uitstellen. Er zijn dan een aantal mentale trucjes die je kunt toepassen. Ten eerste werkt het goed om je einddoel voor ogen te houden en dit te visualiseren en te voelen. Stel je ziet op tegen het ontwikkelen van een training. Bedenk dan eens hoe blij deelnemers zullen zijn bij het volgen van zo’n training en hoe trots je je kan voelen als jíj dat mede mogelijk hebt gemaakt. Ook werkt het goed om een taak op te delen in kleine stukjes, bijvoorbeeld tien PowerPoint slides per dag. Gun jezelf ten slotte iets leuks om de dag mee te beginnen, bijvoorbeeld het lezen van een interessante blog, zoals deze ????
[1] Tigchelaar, M. (2019). Focus AAN/UIT. Amsterdam, Nederland: Spectrum.