Toezicht op financiën van de gemeente
Het is belangrijk om toezicht te houden op de financiën van de gemeente. Zo zorg je ervoor dat het geld juist wordt uitgegeven en dat er geen tekorten ontstaan. Er zijn twee vormen van toezicht, namelijk horizontaal toezicht en verticaal toezicht. Natuurlijk leggen we beide vormen even uit.
Horizontaal toezicht
Bij horizontaal toezicht ligt de focus op de controle van de begroting. De begroting moet in evenwicht zijn. Dat betekent dat de uitgaven en inkomsten in balans moeten zijn. De gemeenteraad houdt hier toezicht op. Het waren immers de raadsleden die de beleidskaders en de begroting hebben vastgesteld.
Rekenkamer
Elke gemeente moet een rekenkamer benoemen. De rekenkamer helpt de raad bij het uitvoeren van haar controlerende taak. De rekenkamer onderzoekt of het geld juist en zorgvuldig is besteed. De rekenkamer is onafhankelijk, dit is vastgelegd in de Gemeentewet (Hoofdstuk IVa Gemeentewet). De rekenkamer bepaalt zelf wat er onderzocht wordt. Wel kan de gemeenteraad suggesties aandragen.
Accountant
Iedere gemeente stelt zelf een accountant aan, die de controles uitvoert. De account controleert de jaarrekening. De accountant bekijkt of de jaarrekening klopt en of het geld rechtmatig besteed is. Je kunt hierbij denken aan of subsidies op de juiste manier ver strekt zijn en of belastingen op de juiste manier geïnd zijn. De accountant geeft vervolgens een accountantsverklaring af. In de accountantsverklaring stelt de accountant onder andere of er een juiste balans is tussen de inkomsten en uitgaven van de gemeente en of dit rechtmatig tot stand is gekomen.

Verticaal toezicht
Naast het horizontale toezicht is er ook verticaal toezicht. Gedeputeerde staten (hier hebben we het in module 1 over gehad, weet je het nog?) houden toezicht op de financiële positie van gemeenten. Wanneer gemeenten structureel tekorten op de begroting hebben, kan de provincie hen onder preventief toezicht plaatsen. Het provinciebestuur houdt dan toezicht op een gemeente.
Artikel 12 gemeente
Wanneer een gemeente langere tijd een financieel tekort heeft op de begroting, dan kan een gemeente om extra geld vragen vanuit het gemeentefonds. Een gemeente krijgt dan een artikel 12 status (uit de Financiële-verhoudingswet) en komt onder toezicht van het provinciebestuur te staan. Het gevolg is dat een gemeente niet meer financieel zelfstandig is. Een gemeente met een artikel-12-status moet ervoor zorgen dat haar financiële situatie verbetert. Vaak zijn lastige keuzes over het voorzieningenniveau vooruitgeschoven waardoor de financiële problemen aanhielden. Bij een artikel-12-gemeente worden deze keuzes gemaakt voor de gemeente. Het kan dus zijn dat subsidies worden stopgezet waardoor bibliotheken of zwembaden gesloten worden. Ook kunnen de gemeentelijke belastingen verhoogd worden waardoor de inkomsten toenemen.
LEESTIP
Binnenlandse Bestuur – Tien gemeenten zakken door ondergrens
Provincie Overijssel – Financieel toezicht uitgelegd
Check, dubbelcheck
- Ik snap de twee soorten toezicht en begrijp de verschillen tussen die twee.
- Als ik iemand hoor praten over een artikel-12-gemeente, dan kan ik zo meepraten aangezien ik nu weet wat dit betekent.