Na het besluit
Er is een beschikking, de toewijzing is verstuurd, de aanbieder heeft het hulpverleningsplan opgesteld én er is toestemming voor de hulp. We kunnen aan de slag!
Vooral de zorgaanbieder is nu aan zet, die levert de begeleiding, behandeling of opvang. Maar de gemeente heeft ook een rol. Hoe intensief die rol is verschilt per gemeente en per casus.
Casusregie
Deze persoon houdt regie op het plan van aanpak. Deze persoon houdt in de gaten of de afspraken worden nageleefd en of de doelen worden behaald. Meestal is dit een hulpverlener die dichtbij het gezin staat en dit dus ook goed kan monitoren. Als er meerdere hulpverleners betrokken zijn, dan worden er afspraken gemaakt wie deze rol heeft.
Procesregie
Daarnaast is er (in sommige gevallen) een procesregisseur. Dit is iemand die de samenwerking coördineert tussen de verschillende hulpverleners. Dit is dan ook alleen van toepassing als er meerdere hulpverleners betrokken zijn en een zaak complex is. Deze persoon hoeft ook niet per se zelf hulp te verlenen aan het gezin, maar kijkt juist in de grote lijnen of alles loopt en stuurt daarin bij.
Wie de rol van casusregisseur of procesregisseur uitvoert is niet zo belangrijk. Het is vooral belangrijk dat deze rollen helder zijn en dat gemeente en zorgaanbieders hier hetzelfde mee bedoelen. Duidelijke afspraken maken is dus belangrijk. Denk hierbij aan afspraken zoals wie verantwoordelijk is voor de evaluatie van de doelen, hoe vaak geëvalueerd wordt, wie zorgt voor de verbinding tussen de verschillende zorgverleners, op welk moment wordt opgeschaald etc. Voor de jeugd heeft hiervoor ook een stappenplan procesregie opgesteld. Leuk om eens door te nemen!
Monitoren en evalueren
Uiteindelijk is de gemeente opdrachtgever en de zorgverlener opdrachtnemer. In die zin heeft de gemeente dus de taak om die opdracht te monitoren en te evalueren. Soms gebeurt dit tussentijds of het gebeurt als er een verlenging van jeugdhulp wordt aangevraagd. Dit hangt ook af van het soort hulp (sommige hulp hoeft simpelweg niet geëvalueerd te worden andere hulp juist intensief).
We focussen ons nu de hele tijd op gezinnen. Maar de gemeente als geheel heeft ook doelstellingen. Bijvoorbeeld minder schooluitval, minder uithuisplaatsingen, meer inzet van pleegzorg in plaats van verblijf in een instelling. Op basis van data uit het systeem, in gesprek met de eigen medewerkers en met zorgaanbieders monitort de gemeente of deze resultaten op grotere schaal ook behaald worden.
Opdracht: Weet jij wat de ‘grotere’ doelstellingen zijn bij jouw gemeente? En zo ja, wat merk je hiervan in jouw functie? Heb je geen idee, dan zou je dit eens bij jouw beleidsmedewerker kunnen navragen😉.

Check, dubbelcheck
- Ik weet dat de gemeente en de aanbieder allebei een rol hebben bij de monitoring van de resultaten van jeugdhulp.