Yong
  • Home
  • Wie is Yong
    • Concept
    • Ons team
  • Opdrachtgevers
    • Projecten
    • Ervaringen
  • Professionals
    • Bij ons werken
    • Blogs
  • Kennis & Groei
    • Yong – LCGW inspiratiedag
    • Trainingen
  • Contact
  • Menu Menu

Landelijk Transitiearrangement (LTA)

Bepaalde jeugdhulp is zo specialistisch van aard dat het niet rendabel is om het op gemeentelijk of regionaal niveau in te kopen of te organiseren. Het gaat dan om zorg dat aan de volgende criteria voldoet: 

  • Aantal cliënten: Het aantal cliënten is zodanig klein dat het per regio van gemeenten moeilijk is om daarvoor een goed aanbod te contracteren waardoor er risico’s ontstaan om cliënten goed te bedienen;  
  • Ordening van het aanbod: het aanbod is zodanig gespreid over het land en klein in omvang dat organisatie op lokaal of regionaal niveau extra hoge transactiekosten en/of administratieve lasten met zich meebrengt; 
  • (Zorg)inhoud van het aanbod: de inhoud van het aanbod is zodanig specialistisch dat de kans op het organiseren van een substituut op lokaal niveau moeilijk zal zijn en de drempel voor een aanbieder, om dit als nieuwe dienst aan te gaan bieden, hoog is. 

Het gaat bijvoorbeeld om hulp in het kader van eetstoornissen of gesloten jeugdhulp voor tienermoeders. De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) heeft daarom op landelijk niveau in LTA’s contractafspraken gemaakt met een select aantal aanbieders over de inkoop van deze zorg. Dit houdt in dat er samenwerkingsafspraken met deze aanbieders zijn gemaakt, waarin is vastgelegd welke diensten deze aanbieders leveren en voor welke vaste prijs, en met welke voorwaarden. Hoewel de VNG deze contracten heeft gesloten, wordt de zorg vanuit deze aanbieders door gemeenten gefinancierd. Je kunt hier een lijst vinden van de zorg waar de VNG afspraken over heeft gemaakt. 

Een gemeente kan gebruik maken van een LTA-overeenkomst wanneer de jeugdige aan bepaalde criteria voldoet. De criteria verschillen per vorm van zorg en zijn opgenomen in het programma van eisen van het LTA.  

Opdracht: Neem hier eens een kijkje in de LTA voor het gebruik van de vier landelijke academische centra voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Op pagina 4 onder ‘aard problematiek van het kind’ kun je vinden waar aan een kind moet voldoen om toegang te krijgen te deze vorm van financiering. 

Check ook eens of er in jouw gemeente een werkinstructie is gemaakt hoe je een LTA-indicatie regelt. 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet waarom bepaalde zorg landelijk via het LTA wordt ingekocht.
  • Ik weet wanneer de gemeente van een LTA-overeenkomst gebruik maakt.

Maatwerkovereenkomst

In uitzonderlijke gevallen kan de gemeente een overeenkomst sluiten met een aanbieder voor een voorziening van een individuele jeugdige. Bijvoorbeeld wanneer: 

  1. De jeugdige een voorziening nodig heeft waarin de door de gemeente gecontracteerde aanbieders niet kunnen voorzien; en 
  2. De ouders en het sociaal netwerk van de jeugdige niet voldoen aan de voorwaarden voor een pgb. 

In dat geval kan de gemeente een maatwerkovereenkomst met een aanbieder sluiten. De gemeente maakt dan voor het individuele geval van de jeugdige afspraken met de aanbieder over het inkopen van de voorziening. Het sluiten van een maatwerkovereenkomst kost veel tijd en het is voor een gemeente niet haalbaar om dit voor elke jeugdige te doen. Vandaar dat de gemeente de meest voorkomende vormen van jeugdhulp in bulk inkoopt (de gecontracteerde aanbieders). Alleen in uitzonderlijke gevallen wanneer een specifieke vorm van hulp noodzakelijk is, zal zij gebruikmaken van een maatwerkovereenkomst. Het kan ook zo zijn dat de specifieke vorm van jeugdhulp enkel door één of twee zorgaanbieders in Nederland wordt aangeboden. Deze vorm van hulp is dan niet ingekocht (want komt zeer weinig voor) maar kan wel voor de individuele jeugdige ingekocht worden om daar een behandeltraject te kunnen volgen. 

Opdracht: De meeste gemeenten hebben een apart werkproces voor zorg via een niet gecontracteerde aanbieder. Zoek deze op voor jouw gemeente. Wat zijn de stappen die je als consulent kunt volgen? Is dit proces helder? 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet wat een maatwerkovereenkomst is.
  • Ik weet wanneer een gemeente gebruik maakt van een maatwerkovereenkomst.

Persoonsgebonden budget (PGB)

Met een PGB kunnen ouders de benodigde ondersteuning zelf inkopen. Dit betekent dat iemand zelf de ondersteuning regelt, vaak bij een partij waarmee de gemeente geen contract heeft. Bij ondersteuning via PGB komt er meer regelwerk om de hoek kijken dan bij ZIN. Ouders moeten dan bijvoorbeeld zelf een aanbieder zoeken, afspraken maken over de uren en hoe de zorg geleverd wordt, de kwaliteit waarborgen en facturen indienen . De gemaakte afspraken, doelen voor de hulp en de motivering, beschrijven ouder(s) in een plan (budgetplan). De gemeente toetst dit plan en geeft een passend budget. Klinkt misschien als onnodige rompslomp, maar een PGB heeft ook voordelen. 

Een mogelijk voordeel van een PGB is de keuzevrijheid. Zo kan je er met een PGB voor kiezen om iemand uit je sociale netwerk in te zetten voor ondersteuning. Met een PGB kan bijvoorbeeld een tante hulp bieden bij opvoedingsproblemen. Maar je kan er ook voor kiezen om met het PGB een zorgaanbieder in te zetten waar de gemeente geen contract mee heeft, maar waarvan de behandelvisie je erg aanspreekt.     

Betaling van het PGB 

De hoogte van het PGB staat niet vast. Het tarief kan dus per gemeente verschillen. Bovendien is de hoogte afhankelijk van de situatie: hoeveel ondersteuning heeft iemand nodig? En om er nog maar een variabele in te gooien: het uurtarief. Aan de ene kant hebben we namelijk het professionele tarief dat geldt als de ondersteuning geleverd wordt door een zorgprofessional. Aan de andere kant hebben we het niet-professionele tarief. Dat is – niet geheel verrassend – het tarief als de ondersteuning niet door een professional wordt geleverd, bijvoorbeeld door een familielid, kennis of vriend.  

Het PGB wordt niet direct op de bankrekening van de inwoner gestort. Het geld gaat namelijk naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt – na de controle van de facturen – de zorgleverancier uit in opdracht van de inwoner. Dit heet het trekkingsrecht. Op deze manier is er minder kans op fraude.  

Voorwaarden PGB

Omdat een PGB organisatorisch meer vraagt van de ouders of het sociaal netwerk van de jeugdige zijn er een aantal voorwaarden gesteld. De voorwaarden zijn: 

  • Bekwaamheid: ouders of het sociaalnetwerk moeten op eigen kracht voldoende in staat zijn tot een redelijke waardering van zijn belangen (communicatie, coördineren zorg, zelf kwaliteit borgen, budget kunnen beheren of dit over kunnen laten aan een budgetbeheerder, bekend zijn met de regels en plichten die komen kijken bij een PGB)  
  • Motivering: Waarom kiezen ouders voor een PGB en geen ZIN? 
  • Zorg aanschaf moet veilig, doeltreffend en cliëntgericht zijn. Gemeenten controleren dit soms door mensen achteraf te vragen naar de ervaringen van de geleverde zorg uit het PGB.  
  • Professioneel tarief of niet-professioneel tarief. De meeste gemeenten maken onderscheid tussen verschillende PGB-tarieven. Zo kan het bijv. zijn dat de gemeente een tarief van 50% (t.o.v. ZIN) hanteert voor ondersteuning door het netwerk, 75% voor ondersteuning door een ZZP’er en 90% voor ondersteuning door een professionele organisatie.  

Wanneer ouders voor een PGB kiezen, horen ze dit verplicht te motiveren in een PGB-plan/budgetplan. Daarnaast kan er in een gesprek of door middel van een test onderzocht worden of iemand een PGB kan beheren. Een veel gebruikte PGB vaardigheidstest is die van Per Saldo. 

Opdracht: PGB in de verordening/het beleid: Bekijk de volgende artikelen uit de Jeugdwet:  

  • 8.1.1 Lid 4 Weigeringsgronden pgb  
  • 8.1.2 Melden wijziging 
  • 8.1.3 Heronderzoek 
  • 8.1.4 Herzien-intrekken 

Zoals je weet zijn gemeenten verplicht om hun jeugdbeleid vast te leggen in een verordening. In de jeugd-verordening stellen gemeenten ook regels op voor het PGB. Per gemeente verschilt het hoe gedetailleerd ze dit vormgeven. In sommige verordeningen wordt ook iets opgenomen over de weigeringsgronden van het PGB. Het komt ook voor dat ze dit in een apart besluit aan bod laten komen. Zoek voor jouw gemeente het volgende op: 

  1. Was is er over PGB’s opgenomen in de verordening en het beleid van jouw gemeente?  
    • Wordt er iets gezegd over de hoogte van het PGB t.o.v. een voorziening in natura? 
    • Wordt er iets gezegd over de weigeringsgronden? 
    • Kun je de tarieven terugvinden? Is er verschil tussen professioneel en niet-professioneel tarief? 
    • Is het opstellen van een PGB-plan een voorwaarde voor toekenning? Of andersom een weigeringsgrond? 
    • Is degene die in dienst genomen wordt op basis van een PGB verplicht een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) af te geven?
  2. Zijn er sancties verbonden aan het schenden van de plicht om wijzigingen te melden?  

Check, dubbelcheck

  • Persoonsgebonden budget is mij bekend en ik weet dat de betaling via de SVB loopt. 
  • Ik weet wat de voorwaarden voor het toekennen van een pgb zijn. 

Zorg in natura

Zorg in natura (ZIN) was in 2018 (en is nog steeds) met 95% bij verre weg de meest voorkomende financieringsvorm voor de jeugdwet volgens het CBS. Bij deze vorm wordt de jeugdhulp door de gemeente ingekocht. De gemeente heeft afspraken gemaakt met de zorgaanbieders. Voor de hulp kunnen de jeugdige en diens ouders tussen verschillende aanbieders kiezen. Andere zorgaanbieders die niet gecontracteerd zijn, zijn dan niet mogelijk. Kortom, je hebt bij ZIN minder keuze dan bij de andere financieringsvormen. Maar ZIN betekent ook dat je niet zo veel hoeft te regelen. De gemeente heeft tenslotte al een contract met de aanbieder waarin de afspraken staan. Je krijgt niet te maken met stapels administratie en hoeft ook niet zelf de facturen in te dienen. 

Opdracht: Alle gemeentes hebben voor hun jeugdprofessionals een overzicht van welke aanbieders zij hebben gecontracteerd voor welke hulp. Zoek voor jouw gemeente uit waar je dit overzicht kunt vinden en neem een kijkje naar de gecontracteerde aanbieders. Vind je het aanbod divers? Mis je bepaalde belangrijke aanbieders voor bepaalde hulp? Het contracteren van nieuwe aanbieders gebeurt doorgaans op beleidsniveau en soms in regionale samenwerking. Als jij vindt dat er een aanbieder aan de lijst moet worden toegevoegd, zul je dit moeten opnemen met de verantwoordelijke beleidsadviseur of contractmanager. Zeker als je merkt dat er een gat zit in het ZIN aanbod is het belangrijk dat je dit signaal doorgeeft aan de juiste persoon. Het kan de gemeente een hoop kosten aan pgb’s besparen. 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet wat ZIN betekent en hoe dit gefinancierd wordt.

Financieringsvormen

Nu je een beeld hebt bij de vormen van hulp die vanuit de Jeugdwet geleverd kunnen worden gaan we kijken naar de manieren waarop dit gefinancierd wordt. Met financieren bedoelen we in welke vorm de jeugdige en/of diens ouders de hulp krijgen. Voor het gebruik van een individuele Jeugdwet-voorziening, zijn er vier financieringsvormen mogelijk: 

  • Zorg in natura (ZIN) 
  • Persoonsgebonden budget (PGB) 
  • Landelijk transitiearrangement (LTA) 
  • Maatwerkovereenkomst 

We gaan ze hierna één voor één behandelen. Waar we het niet over gaan hebben is een eigen bijdrage. Die bestaat in tegenstelling tot de Wmo, Zvw en WLz namelijk niet in de Jeugdwet. De regering heeft in het recent verschenen coalitieakkoord wel voorgenomen om de mogelijkheid hiervan te onderzoeken. Dus mogelijk wordt deze module in de toekomst met deze informatie uitgebreid. 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet welke financieringsvormen er zijn.

Energizer

SHAKING THE TREE (geen lichaamsdeel onbewogen)  

Doel: Vanuit het brein ‘in het lijf komen’. 

Ga even lekker staan en zorg voor wat ruimte om je heen want we gaan ‘de boom even schudden’.  

Start met 4 herhalingen van iedere beweging, dan twee herhalingen van elke beweging en daarna eenmaal elke beweging. 1 2 3 en ACTIE  

  • ‘Ja’knikken  
  • ‘Nee’schudden  
  • Schouders draaien  
  • Grote klappen in de handen  
  • Arm links heffen  
  • Arm rechts heffen   
  • Jumping jack  
  • Been links opzwaaien  
  • Been rechts opzwaaien  
  • Heupen draaien  

Als het goed is ben je even uit je hoofd en is je lijf weer blij met een goede doorbloeding. We kunnen weer verder 😊  

Crisishulp

Bij een crisis zijn er acute problemen binnen een gezin. Er is een ernstige verstoring van het alledaagse functioneren van een individu of gezinssysteem. Een jeugdige kan bijvoorbeeld een gevaar voor zichzelf zijn of anderen, of is door toedoen van een ander in gevaar. Als er een melding binnenkomt van een crisis is het van belang dat de hulpverlener direct in actie komt. De hulpverlener moet in geval van een crisis binnen 2 uur bij het gezin aanwezig zijn en direct ingrijpen. Hierbij kan de hulpverlener besluiten dat hulpverlening thuis voldoende is om de crisis op te lossen, of dat een crisisplaatsing nodig is. 

Hulpverlening thuis 

Deze hulp start zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 dagen na de melding. Crisishulp thuis leert het gezin hoe het beter met elkaar om kan gaan en helpt met praktische problemen. De maximale duur van crisishulp thuis is 4 weken, daarna wordt naar het vervolg gekeken of er nog andere hulp nodig is. Een voorbeeld van crisishulpverlening thuis is Ambulante Spoedhulp. Ambulante spoedhulp is een kortdurende, intensieve hulpvorm die gezinnen onder andere helpt bij het verkennen en ordenen van de problematiek, het bieden van structuur en veiligheid, het activeren van het sociaal netwerk en het herstellen van de regie in het gezin. Hierbij wordt ook gekeken naar eventuele aanvullende hulpverlening.  

Crisisplaatsing 

Bij een crisisplaatsing wordt de jeugdige (tijdelijk) ergens anders ondergebracht. Bijvoorbeeld binnen het eigen netwerk of bij een pleeggezin of gezinshuis. Qua plaatsing lijkt crisisplaatsing op de reguliere procedure van verblijf. Het grootste verschil met reguliere plaatsing is de snelheid waarmee het in een crisissituatie gebeurt. Een crisisplaatsing gaat niet alleen om de jeugdige uit de crisissituatie op dat moment te halen, maar is bedoeld om de veiligheid ook voor de lange termijn te herstellen en de ontwikkeling van de jeugdige (weer) op gang te brengen. 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet wat crisishulp is en welke vormen het kan hebben.

Verblijf in een instelling

Het uitgangspunt bij jeugdhulp is om hulp zoveel mogelijk binnen een gezinssetting te organiseren. Als de situatie dit niet toestaat kan de jeugdige worden opgenomen in een instelling. Opname in een instelling kan vanwege verschillende problemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan: 

  • Emotionele problemen of gedragsproblemen 
  • Lichamelijke klachten, of zichzelf slecht kunnen verzorgen 
  • Leerproblemen en aandachtsproblemen 
  • Slechte relatie met ouders 
  • Problemen op school of met werk 
  • Moeilijkheden bij het opbouwen van een sociaal netwerk 
  • Psychische problemen 
  • Een opstapeling van problemen. 

Wanneer een jeugdige vrijwillig in een instelling verblijft gebeurt dit in een open groep. De jeugdige is dan vrij om het instellingsterrein te verlaten voor school of de beoefening van sport of hobby’s. Bij gedwongen verblijf (ook wel gesloten jeugdhulp) is de groep besloten. De jeugdige mag dan alleen met toestemming of onder begeleiding van het terrein. Gesloten jeugdhulp is een ingrijpende maatregel en wordt niet zomaar ingezet. Over de redenen voor de inzet van- en de manier waarop gesloten verblijf wordt ingezet hebben we het gehad in module 5 van deze training. Ga gerust nog even terug om je geheugen op te frissen. 

Het doel van jeugdhulp met verblijf is om de jeugdige waar mogelijk weer thuis te laten wonen. Dit kan bijvoorbeeld door de problemen van de jeugdige te verminderen, de thuissituatie te stabiliseren of de opvoedmogelijkheden van de ouders te verbeteren.  


Check, dubbelcheck

  • Ik weet wat op wat voor gronden een jeugdige binnen een instelling kan verblijven.

Respijtzorg

Respijtzorg vanuit de Jeugdwet is een lichte vorm van hulp en is ervoor bedoeld om ouders te ontlasten, zodat zij hun rol als opvoeder kunnen blijven vervullen. Het is bedoeld ter voorkoming van uithuisplaatsing. De gemeente is verantwoordelijk voor respijtzorg, dit is vastgelegd in artikel 2.3, lid 3 Jeugdwet. Hierin staat dat het college voorzieningen moet treffen die de ouders in staat stellen hun rol als verzorgers en opvoeders te blijven vervullen. Het is bedoeld voor ouders van jeugdigen onder de 18 jaar oud die een zware wissel trekken op het gezin. Bijvoorbeeld omdat zij boven gebruikelijk toezicht nodig hebben en begeleiding, persoonlijke verzorging of verpleging ontvangen. Pleegouders komen niet in aanmerking voor respijtzorg. Als het om respijtzorg vanuit de Jeugdwet gaat, dan gaat het met name om logeeropvang. 

Logeeropvang 

De gemeente is verantwoordelijk voor logeeropvang. Bij logeeropvang logeert een jeugdige in een logeerhuis. Hier nemen hulpverleners de zorg over de jeugdige tijdelijk over. Logeeropvang is vaak in het weekend of tijdens vakanties, maar kan ook doordeweeks plaatsvinden. Het is altijd in (kleinschalig) groepsverband. Er zijn verschillende soorten logeerhuizen, zoals: 

  • Logeerhuizen voor jongeren met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking 
  • Logeerhuizen voor kinderen met ADHD en/of autisme. Hier is een duidelijke structuur aanwezig voor de jeugdigen.    

Het is voor gemeenten en aanbieders lastig om logeeropvang goed te kunnen organiseren. Hoewel logeeropvang een uitkomst biedt voor het ontlasten van het gezinssysteem, is het de vraag of het soms niet te snel wordt ingezet. Zo kan het bijvoorbeeld ingezet worden op het moment dat een gezin het wat zwaar heeft, zonder het gezin te leren hiermee om te gaan. Logeeropvang biedt dan tijdelijk een oplossing, maar geen duurzame oplossing. 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet waarom respijtzorg ingezet wordt.

Pleegzorg en gezinshuizen

Pleegzorg is een intensieve vorm van jeugdhulp waarbij een kind (tijdelijk) in een ander gezin woont (het pleeggezin). Dit kan voor een kortere of langere periode zijn. Het doel van pleegzorg is om een kind veilig op te laten groeien in een situatie zo dicht mogelijk bij een gezinssituatie. Ook blijven de ouders zoveel mogelijk betrokken.  Zoals je je vast nog herinnert uit module 1 is pleegzorg tot 21 jaar mogelijk. Wel is het zo dat pleegzorg vanaf het 18e jaar vrijwillig is.  

Vrijwillig en gedwongen kader 

Ouders kunnen er zelf voor kiezen om in overleg met hulverlening hun kind in pleegzorg te plaatsen. In dit geval is er sprake van pleegzorg in het vrijwillig kader. Voor vrijwillige plaatsing kan bijvoorbeeld gekozen worden om de ouders tijdelijk te ontlasten. In een dergelijke situatie komt er geen rechter aan te pas en kent de gemeente vrijwillige pleegzorg toe in een besluit. Van pleegzorg in het gedwongen kader is sprake na een ondertoezichtstelling (OTS) of voogdij. Zoals je je uit module 5 misschien nog herinnert is hier een besluit van de kinderrechter voor nodig.  

Informele en formele pleegzorg 

De meest laagdrempelige vorm van pleegzorg is wanneer de jeugdige tijdelijk bij familie of vrienden verblijft. De gemeente geeft hiervoor geen jeugdhulpbesluit af en er is geen pleegzorgcontract. De ouders waar de jeugdige verblijft, worden wel aangemerkt als pleegouders. Maar omdat er geen pleegzorgcontract is, krijgen zij geen pleegzorgbegeleiding of pleegzorgvergoeding vanuit de jeugdwet. 

Formele pleegzorg is vastgelegd in artikel 5 Jeugdwet. De eerste stap in het proces is om te zoeken naar het meest passende gezin. Dit wordt door de pleegzorgaanbieder gedaan. Pleegouders moeten aan de volgende voorwaarden voldoen. (art. 5.1, lid 1 Jeugdwet): 

  • 21 jaar of ouder zijn 
  • Zelf niet onder toezicht van een pleegouder staan 
  • Het voorbereidings- en selectietraject goed afgerond hebben 
  • Beschikken over een verklaring van geen bezwaar (deze wordt gegeven door de Raad voor de Kinderbescherming)  

Bij formele pleegzorg sluiten de pleegouders een contract met de pleegzorgaanbieder. Hierin zijn bijvoorbeeld afspraken vastgelegd over de begeleiding aan de jeugdige, de pleegouders en de ouders. Pleegouders die een contract hebben met een pleegzorgaanbieder hebben recht op een pleegzorgvergoeding en een vergoeding voor bijzondere kosten. 

Informele pleegzorg kan omgezet worden in formele pleegzorg, maar dan moet de pleegouder binnen 13 weken na afsluiten van het pleegzorgcontract aan de voorwaarden zoals hierboven beschreven voldoen (art. 5.1, lid 3 Jeugdwet). 

Deeltijdpleegzorg  

Pleegzorg kan ook deeltijd ingezet worden. De jeugdige gaat dan een aantal dagen of dagdelen naar een pleeggezin. Dit kan worden ingezet om uithuisplaatsing te voorkomen. Deeltijdpleegzorg kan inhouden: 

  • Een aantal uren/dagdelen per week 
  • Meerdere dagen per week 
  • Eén of meer weekenden per maand 
  • Een paar dagen of weken in vakanties 

Er is sprake van voltijdpleegzorg als de jeugdige iedere dag in het pleeggezin verblijft. 

Gezinshuizen 

Een gezinshuis is een kleinschalige setting (met maximaal 6 kinderen), waarin zowel lang- als kortdurend voor jeugdigen gezorgd kan worden. Gezinshuizen zijn bedoeld voor jeugdigen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen en daarnaast te zware problematiek hebben om in een pleeggezin terecht te kunnen. Als een jeugdige naar een gezinshuis gaat, dan komt hij/zij (tijdelijk) in een gezin te wonen, waarin ten minste één van de ouders een professional is, die ervaring heeft met kinderen met zware en ingewikkelde problematiek.  De gezinsouders zelf krijgen, net als bij formele pleegzorg, begeleiding van een hulpverlener. 

Vanaf 1 februari 2020 is verblijf in gezinshuizen mogelijk voor jeugdigen tot 21 jaar, dit is vastgelegd in een bestuurlijke regeling tussen VWS, VNG, Jeugdzorg Nederland, Gezinshuis.com en Driestroom. Hiervoor was dit tot 18 jaar. 


Check, dubbelcheck

  • Ik weet vanuit welke kaders pleegzorg of een gezinshuis ingezet kan worden.
  • Ik weet aan welke voorwaarden pleegouders moeten voldoen.
Pagina 1 van 41234

Pagina’s

  • Aanmelden inspiratiedag
  • Aanmelden Yong Netwerk Courant
  • Alemke van Baren
  • Amber Cové
  • Basis sociaal domein
  • Beleid
  • Bij ons werken
  • Bij ons werken – vacature jeugdconsulent
  • Bij ons werken – vacature yong professional
  • Bij ons werken – vacature yong stage
  • Blogs
  • Concept
  • Contact
  • Cookiebeleid
  • Dagmar van Beek
  • Disclaimer
  • Esmee de With
  • Evy Reinders
  • Ex-Yong Professionals
  • Felix van den Belt
  • Femke Masselink
  • Harm Luursema
  • Heleen Vermeulen
  • Home
  • Irma Ramackers
  • Jacintha Schuurman
  • Jeugdwet
  • Jochem Roode
  • Jorwin van der Velde
  • Josta Meijers
  • Kwaliteit
  • Lars Vermeulen
  • Leren & Ontwikkelen
  • Linde van Triest
  • Maaike Ariaans
  • Maaike den Bakker
  • Maaike van Kalmthout
  • Management
  • Mariana da Silva de Sousa
  • Merel Oosterom
  • Nienke Dalinghaus
  • Onderzoek/Projecten
  • Online Leeromgeving Divosa
  • Online Leeromgeving gemeente Breda
  • Online Leeromgeving gemeente Nijmegen
  • Online Leeromgeving gemeente Overbetuwe
  • Online Leeromgeving gemeente Renkum
  • Online Leeromgeving gemeente Vijfheerenlanden
  • Online Leeromgeving Yong
  • Online Leeromgeving Yong
  • Ons team
  • Ons verhaal
  • Opdrachtgevers
  • Overig
  • Participatiewet
  • Paulien Dekkinga
  • Privacyverklaring
  • Professionals
  • Projectenoverzicht
  • Sam Mulder
  • Sandrine Umuhire
  • Solliciteer bij Yong
  • Sophie Witsmeer
  • Stanley West
  • Testimonials
  • Trainingen
  • Uitvoering
  • Vonne Claessens
  • Wmo
  • Yong netwerk
  • Yong-LCGW inspiratiedag
  • Yong-LCGW Inspiratiedagen 2022 (terugblik)

Categorieën

  • Blog
  • In gesprek met een Yong professional
  • Kiescompas
  • Zomerblogs

Archief

  • augustus 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • juli 2021
  • juni 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • oktober 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • december 2019
  • juli 2019
  • mei 2019
  • april 2019
  • februari 2019
  • juli 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017
  • Home
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
  • Cookiebeleid
  • Contact

Yong in de sociale media

Yong Linkedin

YONG BV

Jan Steenlaan 127
6717 TB Ede
06 - 28 08 20 50
06 - 52 46 24 48
info@yong.nl
© 2018 - Yong | Webdesign: Vindingrijck - Creatief in Media
Instant SSL
Scroll naar bovenzijde